میز منحنی اتاق عمل و چیدمان (set up) آن

میز منحنی اتاق عمل و چیدمان (set up) آن

عمل های جراحی نیاز به ابزار بسیاری دارد که در اتاق عمل روی میز های مختلفی چیده می شود. یکی از میزهایی که در اتاق عمل بسیار پرکاربرد است میز منحنی می باشد. بر روی میز منحنی ابزار مختلفی چیده می شود. چیدمان ابزار توسط پرسنل خاصی از بیمارستان انجام می شود که به آنها اسکراب گفته می شود. فرد مسئول اسکراب نحوه ی چیدمان و ست آپ میز اتاق عمل را برعهده دارد و می بایست به صورت کاملا استریل این کار را انجام دهد.

ویژگی های میز منحنی اتاق عمل

میز منحنی همانطور که از نامش مشخص است دارای یک انحنا می باشد. این انحنا به نحوه ی گردش آن و دسترسی دستیار پزشک در عمل های جراحی کمک شایانی میکند. جنس این میز می تواند تمام استیل باشد و یا فقط صفحه های کار آن استیل باشد و جنس بدنه ی آن از آهن آبکاری شده باشد. استیل صفحات کار ضد زنگ است که برای شستشو و استریل نمودن صفحات میز مشکلی وجود نداشته باشد.

میز منحنی دو طبقه است و طبقه ی بالا بسیار پر استفاده است. طبقه ی پایین معمولا برای قرار دادن وسایل استفاده شده در حین عمل استفاده می شود.

میز منحنی دارای پایه های چرخدار بوده که دو عدد از آنها ترمزدار و مابقی بدون ترمز هستند. چرخ ها امکان جا به جایی راحت میز و همچنین فیکس کردن آن در جای خود را میدهد. همچنین گوشه های میز باید بدون لبه و گوشه های برنده باشد تا حین کار به شان و گان و لباس افراد گیر نکند و باعث آسیب نشود.

عرض میز حدود 40 تا 60 سانتیمتر و طول آن حدود 150 سانتیمتر می باشد. این ابعاد برای قرار دادن وسایل متعدد و همچنین جا به جایی و چرخش مناسب است.

نحوه چیدمان و ست آپ کردن میز منحنی اتاق عمل

برای چیدمان پک های جراحی بر روی میز های مختلف و آماده سازی آن، فردی به نام اسکراب و فردی به نام پشتیبان این کار را برعهده دارند. شخص اسکراب به صورت کاملا استریل و پشتیبان نیمه استریل مشغول به این کار می شوند. اسکراب، گان و دستکش استریل دارد و به هیچ وسیله و یا سطوح غیر استریل دست نمیزند و نزدیک نمیگردد. همچنین از چرخیدن در اتاق به صورت مکرر که باعث برخورد گان و یا دستکش وی با سطوح دیگر شود خودداری میکند و در جای مشخص خود مشغول به چیدن ست میشود. مسئولیت آوردن وسیله ها و رفت و آمد بیشتر بر عهده پشتیبان می باشد.

هر عمل جراحی دارای یک پک استریل مخصوص به خود است که درون آن گان و شان و وسایل استریل به تعداد لازم قرار داده شده است. شان ها بسته به عمل جراحی دارای سایز ها و تعداد مخصوص به خود است. اگر عمل جراحی تخصصی نباشد از پک های جنرال استفاده می شود.

باز کردن این پک توسط اسکراب انجام می شود و جا به جایی موارد درون آن فقط توسط وی و با رعایت موارد استریل انجام میگردد. بر روی میز شان ها به تعداد مخصوص باز می شود و میز کاملا استریل آماده قرار دادن ابزار جراحی میگردد. موارد استریل داخل پک شامل، نخ ها، گاز استریل، تیغ جراحی، سرساکشن و ... در جای خود قرار داده می شود.

یک طرف میز به عنوان سمت پرکاربرد و طرف دیگر به عنوان سمت پشتیبان انتخاب می شود. وسایل پرکاربرد که در بالا نام آنها را گفتیم و معمولا در ابتدای عمل جراحی استفاده می شوند در سمت پرکاربرد قرار داده می شود.

در میانه ی میز جای ابزار جراحی است. ست ابزار جراحی از درون کانتینر با رعایت موارد بهداشتی و استریل خارج شده و در میانه ی میز قرار میگیرد. گیره های ابزار باز می شود و تعدا آنها کنترل میگردد. معمولا تعدادی هموستات، سوزنگیر و کلمپ پرکاربرد به قسمت پرکاربرد میز انتقال داده شده و ما بقی ست میانه ی میز چیدمان می شود.

چیدمان و ست آپ میز منحنی اتاق عمل بسته به تجربه و شرایط هر اسکراب متفاوت است و ممکن است جایگاه وسایل کمی جا به جا شود. همچنین برای عمل های سنگین ممکن است از چند میز به صورت همزمان استفاده شود که طبیعتا چیدمان ابزار بسیار متفاوت تر صورت میگیرد.

برای اطلاعات بیشتر و خرید میز منحنی اتاق عمل می توانید با تجهیزات پزشکی ایرانمهر در تماس باشید.