نحوه اتصال لیدهای نوار قلب
هر ساله افراد زیادی به دلیل مشکلات قلبی به پزشکان مراجعه میکنند و معاینه و تشخیص درست از اصلی ترین روند درمان می باشد. بسیاری از این مشکلات قلبی ساده بوده و با تشخیص درست امکان بهبود کامل به فرد میدهد. پس با چکاپ سالانه و معاینه به موقع و درست درصد بالایی از افراد، از خطر بیماری های حاد قلبی نجات پیدا میکنند.
اولین مرحله از معاینه قلب، گرفتن نوار قلب است. نوار قلب سیگنال های الکتریکی قلب را بررسی میکند که با این روش، نوع ضربان قلب، ریتم آن و میزان امواج الکتریکی قلب به خوبی بررسی می شود. در معاینات پیشرفته تر اکوکاردیوگرافی، تست ورزش و ... به طور تخصصی قلب بررسی می شود.پزشک با بررسی نوار قلب می تواند سلامتی اولیه قلب را بررسی نماید.
دستگاه نوار قلب و لوازم جانبی آن
برای گرفتن نوار قلب نیاز است تا دستگاه الکتروکاردیوگراف موجود باشد. این دستگاه به وسیله ی کابل مخصوص به لیدهای اندامی وصل می شود و به بدن شخص متصل میگردد تا امواج به دست آمده از قلب را در خود و یا به صورت کاغذی ثبت نماید. بنابراین برای ثبت نوار قلب نیاز به دستگاه، کابل مخصوص، دستبند، پوآر و کاغذ دستگاه و ژل مخصوص می باشد.
محل نصب لید ها برای گرفتن نوار قلب
برای گرفتن نوار قلب، 4 لید اندامی داریم که به دست ها و پاها متصل می شود و 6 لید پری کوردیال که به قفسه ی سینه ی فرد متصل می شود. لیدهای اندامی توسط دستبند و پابند متصل شده و لید های قفسه ی سینه توسط پوآر های مخصوص متصل می شود.
دستبند ECG دارای 4 رنگ می باشد که رنگ قرمز آن به دست راست (RA)، رنگ زرد به دست چپ (LA)، رنگ سبز به پای راست (RL) و رنگ مشکی به پای چپ (LL) متصل می شود.
رنگ سبز( پای راست) به منظور اتصال به زمین بوده و این دستبند ها تفاوت ولتاژ بین دست چپ و راست، پای چپ و دست راست، پای چپ و دست چپ را میسنجد.
پوآرهای سینه ای نیز که 6 عدد هستند و با V1 تا V6 مشخص می شوند به ترتیب به شکل زیر اتصال پیدا میکنند:
V1: بین دنده چهارم و سمت راست جناغ
V2: بین دنده چهارم و سمت چپ جناغ
V3: در فاصله بین لیدهای V1 و V2
V4: در فاصله بین دنده پنجم و استخوان ترقوه ( روی خط میدکلاویکولار سمت چپ)
V5: رو به روی لید چهارم و در سمت چپ استخوان ترقوه ( روی خط آگزیلاری قدامی سمت چپ)
V6: در فاصله بین لیدهای V4 و V5 روی خط آگزیلاری میانی سمت چپ
شرایط مناسب برای گرفتن نوار قلب
فرد نباید قبل از تست نوار قلب، استرس یا تنش شدید داشته باشد. همچنین فعالیت شدید بدنی و ورزش که موجب بالا رفتن ریتم قلب شود، موجب اختلال در نتایج نوار قلب می شود.
در هنگاه گرفتن نوار قلب، اشیای فلزی مانند ساعت و کمربند و ... نباید با بدن بیمار در تماس باشد زیرا موجب اختلال در نوار قلب می شود.
محل اتصال لیدها با بدن باید خشک باشد. هرگونه عرق و یا کرم و لوسیون موجب اختلال در نتایج و روند تست نوار قلب می شود. همچنین در مراجعه کنندگان مرد، در صورتی که قفسه سینه بسیار پرمو باشد امکان ایجاد اختلال وجود دارد.
دستبند ECG و پوآر ECG
برای دقت بالا و عملکرد بهتر دستگاه الکتروکاردیوگرافی، می بایست کابل و دستبند و پوآرها از کیفیت مناسبی برخوردار باشند.
ویژگی های دستبند ECG مناسب: دستبند و پابند مناسب می بایست فنر فلزی داشته باشند تا هنگام باز و بسته شدن دیرتر بشکند. پلیت داخلی این دستنبد ها که محل اتصال بدن فرد با دستگاه می باشد هرچه سایز بزرگتری داشته باشد رسانایی بهتر نیز دارد. همچنین بهتر است آبکاری پلیت داخلی از جنس کلراید نقره باشد. کلراید نقره رسانایی بالاتری نسبت به نیکل کروم دارد.
دستبند و پابند هایی که فنر آنها قابلیت تنظیم سایز داشته باشد نیز گزینه ی بهتر است زیرا می توان با توجه به جثه فرد دستبند را تنظیم نمود و نتیجه ی بهتری حاصل می گردد.
ویژگی پوآر ECG: پوآر های ECG، 6 عددی هستند. پوآرهای پلاستیکی که در انتها به کاپ وصل شده اند که با فشردن پوآرها، مکش ایجاد شده و روی سطح قفسه سینه میچسبند و ارتباط بین قفسه ی سینه بیمار و دستگاه را ایجاد میکنند. بهتر است کاپ لیدهای اندامی فلزی باشد و روکش کلراید نقره رسانایی بیشتری از روکش نیکل کروم دارد. قسمت بالای پوآرها که از جنس پلاستیک رنگی هستند بهتر است تزریق یک تکه داشته باشند زیرا ماندگاری و مقاومت بیشتری پیدا میکنند و از وسط ترک نمیخورند.
پوآر و دستنبد های الکتروکاردیوگراف در اکثر مواقع رنگی بوده و همین امر سهولت کار با آنها را فراهم میکند. اما اگر تک رنگ باشند می بایست از قسمت انتهایی کابل که به آن متصل است نوشته ها و شماره ها را به دقت بررسی کنید و سپس آنها را در جای خود به بدن بیمار متصل نمایید.
برای خرید انواع مختلف دستبند و پوآر ECG می توانید با تجهیزات پزشکی ایرانمهر تماس بگیرید.