تفاوت چارت پرونده بیمار با فلوچارت در چیست؟
در بیمارستان ها و مراکز درمانی در مراحل مختلف از پذیرش تا بستری و ... اطلاعات بیمار و وضعیت وی به صورت مرحله به مرحله ثبت میگردد. بخش های مختلف این اطلاعات را به صورت های گوناگون ثبت مینمایند. اگر بیمار به صورت سرپایی درمان گردد، پرونده وی ساده و به صورت تک یا دوبرگی می باشد. اما در صورت بستری شدن، هر بیمار به دو چارت پرونده نیاز دارد که به بررسی آنها میپردازیم:
چارت پرونده دوبرگی بیمار
در این چارت اطلاعات کلی بیمار نمایش داده می شود و روند درمان توسط کادر پزشکی و پرستاری یادداشت می شود. چارت دوبرگی بیمار در استیشن پرستاری قرار میگیرد و پزشک و پرستاران اطلاعات طول درمان را درون آن ثبت می نمایند. هر بار برای ویزیت بیمار و اضافه نمودن اطلاعات بیشتر، کادر درمان به همراه چارت پرونده بیمار در بالین فرد حضور یافته و اطلاعات لازم را ثبت می نمایند.
نام چارت پرونده به این دلیل دوبرگی است که از دو صفحه تشکیل شده که با نوعی شفت و فنر از بالا به یکدیگر متصل شده است. این دو برگ توسط فنرهای بالا کمی از هم فاصله گرفته و برگه ها درون قسمت بالایی قرار گرفته و محکم می شوند. صفحه ها، کاغذهای پرونده را درون خود حفظ کرده و از گم شدن و یا کثیف شدن برگه های کاغذی پرونده جلوگیری می شود.
چارت پرونده تک برگی بیمار
اطلاعات و شرح حال بالینی بیمار، مانند فشارخون، میزان اکسیژن خون، دمای بدن، ضربان قلب و ... به صورت مداوم و با فاصله زمانی تعیین شده، توسط کادر درمان کنترل می شود. این عمل برای تمام افراد بستری شده جدای از نوع بیماری، انجام می شود. این اطلاعات در چارت پرونده تک برگی یادداشت می گردد. چارت پرونده تک برگی از صفحه ای تشکیل شده که بالای آن انحنا دارد و بر روی لبه تخت آویزان می شود. کاغذ جدول اطلاعات بالینی بیمار به گیره ی بالای چارت متصل شده و قابل خواندن است و پوششی روی آن قرار نمیگیرد.
ویژگی های چارت پرونده تک برگی و دو برگی بیمار
چارت پرونده تک برگی و دو برگی بیمار می تواند از جنس ABS (پلاستیک فشرده مقاوم) یا آلومینیوم باشد.
نوع ABS که گاهی به اشتباه به آن فایبرگلاس میگویند، در سایز A4 ساخته می شود و کالیته ی رنگی دارد. چارت پرونده ABS به صورت قالب تزریقی ساخته می شود و امکان تغییر سایز آن وجود ندارد. اما وزن مناسبی دارد و به راحتی تعدادی چارت توسط پرستار قابل جا به جایی می باشد. همچنین به دلیل تنوع رنگی، برای بخش های مختلف بیمارستان می توان از رنگ های مختلف بهره برد.
نوع آلومینیومی چارت ها، در دونوع تک برگ و دو برگ ساخته می شود که تک برگی آن می تواند سایز دلخواه داشته باشد. علاوه بر تغییر سایز، ضخامت ورق های آلومینیوم که با آن چارت پرونده تک برگی و یا دو برگی بیمار ساخته می شود می تواند از 0.8 تا 1.5 میلیمتر باشد. هرچه ضخامت ورق آلومینیومی بیشتر باشد مقاومت چارت بیشتر شده و وزن آن نیز بالاتر می رود. چارت های آلومینیومی به صورت تک رنگ و به رنگ خود آلومینیوم می باشند.
برای حمل و جا به جایی چارت پرونده دو برگی بیمار، می توان از ترالی های حمل چارت استفاده نمود. ترالی ها مخصوص چارت های دو برگی می باشند و می توان از 10 تا 30 چارت را درون آن قرار داد و به راحتی از بخشی به بخش دیگر حمل نمود. چارت های تک برگی مخصوص سر تخت بیمار بوده و نیازی به جا به جایی و ترالی ندارند.
فلوچارت چیست؟
فلوچارت، یک روند نما است که روند کاری را نمایش میدهد. معمولا فلوچارت ها از نمودار ها و اشکال مختلفی تشکیل شدند و قدم به قدم روند کار را نمایش میدهند. فلوچارت در تمامی رشته ها وجود دارد و مخصوص پزشکی نیست. فلوچارت در بیمارستان ها دستورالعمل ها و پروتکل های اجرایی را نمایش میدهد. این پروتکل ها برای هر بخش به صورت جداگانه تدوین میگردد. برای فلوچارت که بر روی کاغذ در سایز های مختلف پرینت می شود می توان از چارت پرونده تک برگی آلومینیومی استفاده کرد و با توجه به سایز کاغذ، چارت تک برگی آلومینیومی را سفارشی سازی نمود.
معمولا فلوچارت ها در بیمارستان ها یا بر روی پایه مخصوص نصب می شوند و یا در صورتی که هزینه ساخت استند مناسب فراهم نباشد، هر برگه ی کاغذی حاوی فلوچارت را در بخش مخصوص به خود به دیوار می چسبانند تا پرسنل آن را مطالعه و رعایت نمایند.
برای اطلاعات بیشتر و خرید انواع چارت پرونده بیمار می توانید با تجهیزات پزشکی ایرانمهر در تماس باشید.