معرفی انواع جای پرونده بیمارستانی

معرفی انواع جای پرونده بیمارستانی

چارت پرونده بیمار چیست؟ جلد پرونده فایبرگلاس بهتر است یا ABS؟ برای حمل کاور پرونده بیمار از چه ترالی استفاده می شود؟ انواع جای پرونده پزشکی کدامند؟

اگر شما نیز میخواهید پاسخ پرسش های بالا را بدانید با ما همراه باشید تا در ادامه به بررسی جزئی تر این موضوع بپردازیم. شاید برای شما مهم باشد تا در هنگام خرید کالا، ویژگی های دقیق و درست محصول را بدانید و از بین انتخاب های متعدد بهترین مورد را تهیه کنید.

چارت پرونده پزشکی چیست؟

در بیمارستان ها و مراکز درمانی، برای هر فرد و بیمار به محض ورود پرونده پزشکی تشکیل می شود تا تمامی موارد و روند درمان در آن درج گردد. فرقی نمیکند بیمار برای یک ساعت مراجعه نموده باشد و یا چندین روز بستری باشد. این پرونده برای ثبت روند درمان ضروری است. پرونده ی پزشکی مراجعینی که در مراکز بستری می شوند، دارای تعداد زیادی برگ کاغذ می شوند. برای انسجام و نگهداری درست پرونده نیاز به کاور پرونده پزشکی داریم. به همین منظور چارت پرونده دو برگی تولید شده است. چارت پرونده که به آن جلد پرونده، کاور پرونده، جای پرونده نیز میگویند، در دو نوع تک برگ و دو برگ وجود دارد.

جلد پرونده بیمار

چارت پرونده دو برگی، از دو صفحه تشکیل شده است که از بالا به هم متصل شده اند. با باز کردن این دو برگ از هم و فشار کوچکی به برگه ی بالا، لولای وسط باز می شود و می توان کاغذ های پرونده را در آن قرار داد. صفحه ی رویی پرونده، محافظ برگه های داخل آن است و همچنین نام بیمار با کاغذی روی آن درج میگردد.

چارت پرونده تک برگ

چارت پرونده تک برگی، مانند تخته شاسی است که بالای آن گیره دارد و کاغذ در زیر گیره قرار میگیرد. تفاوت تخته شاسی و چارت پرونده تک برگی در خمیدگی بالای آن است. بالای جلد پرونده تک برگی انحنایی به سمت پشت وجود دارد که بر روی تخت های پزشکی آویز میگردد. علائم حیاتی و ساعاتی که در شبانه روز بیمار توسط پرستاران چک می شود به اختصار درون برگه هایی نوشته می شود و توسط چارت تک برگ به سر تخت بیمار متصل میگردد.

جنس جلد پرونده بیمار

چارت پرونده بیمار می تواند از جنس پلاستیک فشرده (ABS) یا فلزی (آلومینیوم) باشد. چارت پرونده بیمار از نوع دو برگی و تک برگی می تواند جنس آلومینیومی و ABS داشته باشد. برخی از افراد به اشتباه به پلاستیک فشرده، چارت فایبرگلاس میگویند اما بهتر است به تفاوت میان این دو بپردایم:

فایبرگلاس یا همان فیبر شیشه کامپوزیتی از الیاف شیشه با مواد پلیمری است. معمولا در مخازن آب و یا در جاهایی که نیاز به عبور نور باشد از انواع فایبر گلاس ها استفاده می شود. درصد فیبر شیشه و مواد پلیمری ترکیب شده در انواع فایبرگلس مشخص میکند که برای چه کاری مناسب است.

پلاستیک فشرده یا ABS نوعی پلیمر است که در برابر ضربه و خوردگی مقاوم است. رنگ پذیری بالایی دارد و به راحتی در قالب های مختلف شکل میگیرد. بنابراین در اکثر صنایع به کار میرود.

حال که بیشتر با ویژگی های هر دو متریال آشنا شدیم میدانیم که برای ساخت چارت پرونده پزشکی از پلاستیک فشرده ABS استفاده می شود.

مزایا و معایب چارت پرونده آلومینیومی

بهتر است از مزایای چارت آلومینیومی شروع کنیم، آلومینیوم، فلزی مقاوم در برابر ضربه و آب می باشد. همچنین فلزی حالت پذیر است که به راحتی شکل میگیرد. بنابراین برای ساخت چارت پرونده مناسب است. جلد پرونده های آلومینیومی در برابر ضربه مقاوم تر هستند و طول عمر بالاتری دارند.

اما معایبی نیز دارند. این چارت ها، وزن بالاتری نسبت به نوع پلاستیکی دارند و حمل چند چارت همزمان می تواند برای پرسنل سخت باشد. همچنین چس از مدتی استفاده ممکن است روپوش و لباس پرسنلی را سیاه کند و رنگ بدهد.

یکی دیگر از معایب آن؛ رنگ پذیری و تنوع رنگی است. چارت آلومینیومی رنگی به ندرت در بازار تولید می شود و به مرور زمان رنگ چارت از روی آن پاک می شود و ظاهر نازیبایی به جلد پرونده میدهد.

مزایا و معایب چارت پرونده ABS

تنوع رنگی، سبک بودن و قیمت مناسب چارت از مزایای نوع ABS جلد پرونده هاست. مراکز درمانی با توجه به رنگ سازمانی و یا رنگ انتخابی برای هر بخش می توانند از چارت های پرونده رنگی استفاده نمایند. همچنین حمل چند چارت به صورت همزمان ساده تر است.

اما از معایب چارت های ABS، مقاومت کمتر آنها در مقایسه با نوع فلزی است. این مورد را نیز باید در نظر گرفت که در هر سری ساخت با توجه به نوع رنگ، دما و شرایط ساخت چارت پلاستیکی، ممکن است رنگ ها تا چند درجه تفاوت پیدا کنند.

ترالی حمل چارت پرونده

در بیمارستان ها و مراکز درمانی برای حمل و نگهداری وسیله های سنگین از ترالی ها استفاده می شود.این ترالی ها می توانند مخصوص مانیتور ها باشند و یا برای اورژانس تعبیه شده باشند و یا برای کپسول های اکسیژن ساخته شده باشند. چارت پرونده پزشکی نیز ترالی مخصوص به خود را دارد. تعداد چارت های پزشکی هر بخش زیاد است و برای نگهداری و جا به جایی نیاز به وسیله ایست که به آن ترالی حمل چارت میگویند.

ترالی های حمل پرونده های پزشکی می تواند از جنس فلز، ABS یا ترکیبی از این دو باشند. تعداد خانه های ترالی حمل پرونده از 10 تا 30 خانه متفاوت است و مراکز با توجه به ظرفیت هر بخش ترالی مخصوص به خود را استفاده میکنند.

در بخش هایی که پرونده ها به صورت تکی جا به جا می شوند و فقط برای نگهداری به محلی مناسب و مرتب احتیاج است، از قفسه های دیواری مخصوص چارت استفاده می شود. این قفسه ها نیز مانند ترالی ها در ظرفیت های متفاوت تولید می شوند.

نکاتی که می بایست در هنگام خرید چارت پرونده و ترالی آن دقت نمود:

در رابطه با خرید هر وسیله ای ابتدا کیفیت آن وسیله با توجه به بودجه بررسی میگردد. اما به طور کلی، دقت کنید که چرخ های ترالی حمل پرونده روان باشد و سایز آن به گونه ای باشد تا به راحتی از مسیرها عبور کند. همچنین محل قرارگیری آن در بخش مشخص باشد و جایی مناسب اندازه ترالی داشته باشید. ظرفیت ترالی را با ظرفیت بخش بسنجید تا تعداد جلد پرونده متناسبی در آن جای گیرد. دقت داشته باشید که ترالی های ABS در مقایسه با ترالی های فلزی زیبا ترند اما طول عمر کوتاه تری دارند. همچنین چارت های پرونده دو برگی را درون ترالی تست کنید تا ابعاد و اندازه ی استاندارد و متناسب با ترالی داشته باشند.