انواع برانکارد و تجهیزات حمل بیمار
برانکارد های حمل مصدوم و بیمار انواع مختلفی دارند که هر یک برای استفاده در شرایط خاصی طراحی شده است. به طور کلی زمانی از برانکار استفاده می شود که شخص دچار حادثه شده باشد و یا جا به جایی وی با سایر تجهیزات مانند ویلچر امکان پذیر نباشد. از برانکارد ها در امداد و نجات، حمل بیماران در بیمارستان ها و مراکز درمانی، حمل افراد و بیماران در منزل استفاده می شود.
برانکارد حمل مصدوم چه ویژگی هایی باید داشته باشد؟
همانطور که گفته شد، برانکاردها انواع مختلفی دارند که هر یک به منظور خاصی طراحی شده اند. اما به طور کلی، انواع برانکارد حمل بیمار می بایست قابل شستشو و ضدعفونی باشند تا موجب عفونت و بیماری نگردند. وزن خود برانکارد می بایست معقول باشد تا حمل آن ساده صورت گیرد. مقاومت بالایی داشته باشد تا در انواع شرایط به راحتی دوام بیاورد. تحمل وزن بالایی هم داشته باشد تا افراد با وزن بالا را نیز بتوان با برانکارد حمل نمود.
انواع مدل برانکارد و شرایط استفاده از آنها
به منظور سهولت در استفاده برانکاردها دارای طراحی های متنوعی هستند. برانکارد های امداد و نجات برای حمل مصدوم در شرایط خاص هستند که توسط امدادگر تصمیم به استفاده از هر یک از آنها گرفته می شود.
برانکارد اسکوپ: برانکارد اسکوپ نوعی از برانکارد امداد و نجات است که بدنه آلومینیومی دارد. این برانکارد به صورت عمودی دارای دو نیمه است که از بالا و پایین با قفل آلومینیومی در کنار یکدیگر نگه داشته می شوند.
استفاده از این برانکارد برای زمانی است که فرد آسیب دیده، ممکن است دچار ضایعه نخاعی شده باشد و یا تکان دادن وی ریسک بسیار بالایی برای ستون مهره ها و نخاع دارد. بنابراین به جای بلند نمودن مصدوم از روی زمین و گذاشتن وی بر روی برانکارد، برانکارد به صورت عمودی به دو نیم تقسیم شده و دو طرف مصدوم قرار داده می شود و به زیر بدن وی هل داده می شود. در انتهای کار قفل های بالا و پایین برانکارد محکم شده و مصدوم به راحتی از روی زمین بلند می شود.
برانکارد لانگ بک بورد: تخته لانگ و یا برانکارد لانگ بک بورد از جنس مواد پلیمری و مقاوم می باشد. این برانکارد به صورت تزریقی ساخته می شود و داخل آن از هیچ گونه چسب و یا مواد فلزی استفاده نشده است. به همین دلیل مصدوم به راحتی با همین برانکار به بخش های تصویر برداری انتقال پیدا میکند و از وی اسکن و تصویر برداری انجام می شود. سفت و محکم بودن این تخته موجب می شود تا مصدوم صاف قرار گیرد و آسیب های جانبی در هنگام حمل به وی وارد نگردد. هر گونه حرکت اضافه و یا جا به جایی مصدوم در هنگام انتقال، می تواند آسیب های جبران ناپذیری به فرد وارد نماید. لانگ بک بورد موجب می شود تا فرد بتواند به راحتی حتی در بخش های تصویر برداری بدون نیاز به جا به جایی از روی برانکارد، روند معاینات و درمان را طی نماید.
برانکارد بسکت: برانکارد بسکت همانطور که از نام آن مشخص است مانند یک سبد است. برانکاردی است لبه دار که از تلفیق آلومینیوم و پی وی سی ساخته شده است و دور آن مانند سبد پوشیده است. از برانکارد بسکت زمانس استفاده می شود که مصدوم در فضاهای صعب العبور باشد و یا از محل حادثه تا امداد رسانی مسیری طولانی باشد. با توجه به تجهیزات برانکارد بسکت، این برانکارد برای حمل هوایی و حمل عمودی بسیار مناسب است. اگر مصدوم در کوهستان و یا جنگل باشد با استفاده از برانکارد بسکت می توان به هلیکوپتر نجات وصل شده و امدادرسانی صورت گیرد. همچنین در معادن و مسیرهایی که زیر زمین و یا داخل چاه های عمیق است، در صورتی که حادثه پیش آید از برانکارد بسکت استفاده می شود و با چرخ چاه به صورت عمودی حمل می شود تا به سطح زمین برسد.
لبه دار بودن برانکارد بسکت، حمل مصدوم را بسیار امن تر می نماید. همچنین تجهیزاتی مانند اسلینگ و کارابین موجب می شود تا در حمل هوایی امکان اتصال برانکارد با امنیت کامل وجود داشته باشد. تخته فیکس کننده قد مصدوم که در زیر پای وی قرار میگیرد موجب میگردد تا از تکان های احتمالی و سر خوردن جلوگیری شود.
برانکارد برزنتی: برانکارد برزنتی، برانکاردی تاشو .و نسبتا سبک است که برای امداد رسانی پایه و اولیه کاربرد دارد. این برانکارد در سه نوع بدون شکن، یک شکن و سه شکن وجود دارد که هر یک به ترتیب جای کمتری اشغال میکنند. معمولا برای امداد رسانی های ساده و بدون خطر از برانکارد برزنتی استفاده می شود .
برانکارد مخصوص آمبولانس: برانکارد های مخصوص آمبولانسی که دارای چایه های تاشو و بلند هستند برای ماشین های آمبولانس طراحی شده اند و ریل مخصوص به خود را دارند. از این برانکارد ها برای امداد رسانی های سریع توسط آمبولانس استفاده می شود.
برانکارد بستری: داخل بیمارستان ها برانکاردهای مخصوصی برای جا به جایی بیماران بین بخش ها و یا اورژانس و اتاق عمل وجود دارد که به آن برانکارد بخش به بخش و یا بستری میگویند. این برانکارد ها مانند تخت های بیمارستانی هستند و معمولا طبقه ای در زیر آنها برای گذاشتن وسایل امدادی مانند کپسول اکسیژن طراحی شده است. برانکارد های بیمارستانی دارای چرخ هستند و فقط مخصوص حمل بیمار در داخل فضای بیمارستان می باشند.