
انواع پالس اکسیمتر و تفسیر اعداد نشان دهنده آن
پالس اکسی متر دستگاهی است که میزان اشباع اکسیژن خون در سرخرگ را ارزیابی میکند. این دستگاه برای کسانی که مشکل تنفسی ریوی دارند بسیار حائز اهمیت می باشد همچنین در حین عمل های جراحی برای مانیتور وضعیت بیمار به کار می رود. ورزشکاران نیز برای سنجش میزان اکسیژن و ضربان قلب از این دستگاه استفاده میکنند.
مکانیزم پالس اکسیمتر چگونه است؟
دستگاه پالس اکسیمتر دارای سنسور های نوری و ارزیابی کننده نور می باشد. پروب این دستگاه به انگشت دست و یا پای بیمار و یا حتی لاله گوش وی وصل شده و نور قرمز و مادون قرمز ساطع میکند. انعکاس نورها توسط سنسور ارزیابی کننده بررسی شده و میزان اشباع اکسیژن خون و ضربان قلب فرد به صورت غیر تهاجمی ارزیابی میگردد.
چند نوع پالس اکسیمتر داریم؟
پالس اکسی متر ها انواع مختلفی دارند که در ادامه به معرفی هریک از آن ها میپردازیم:
پالس اکسیمتر انگشتی: همانطور که از اسم آن مشخص است نوعی از پالس اکسی متر است که به انگشت دست و یا در صورت لزوم پا، متصل می شود. این وسیله کوچک است و با باتری کار میکند. پالس اکسیمتر انگشتی قابل حمل و بسیار سبک می باشد. معمولا از این پالس اکسیمتر در مطب پزشکان و یا منزل استفاده می شود. همچنین به دلیل کوچک و قابل حمل بودن و همچنین راحتی استفاده از آن در کیف های اورژانس و امداد و نجات یک عدد از این دستگاه گذاشته می شود. پالس اکسیمتر انگشتی دو سایز بزرگسال و اطفال دارد.
پالس اکسیمتر مچی: پالس اکسیمتر های مچی، دستگاه های رایجی نیستند اما برای افرادی که به صورت مداوم می بایست میزان اکسیژن خون آنها بررسی شود گزینه ی مناسبی می باشد. این دستگاه ها مانند ساعت به مچ فرد وصل می شود. به دستگاه روی مچ کابل و پروب مخصوص اتصال پیدا کرده و به صورت دائمی وضعیت سلامت فرد را ارزیابی میکند.
با پیشرفت فناوری ساعت های هوشمند نیز دارای این قابلیت هستند و بدون نیاز به پروب انگشتی می توان میزان ضربان و اکسیژن خون را در صفحه ساعت مشاهده نمود. معمولا دقت ساعت های هوشمند پایین تر از پالس اکسیمتر های پزشکی می باشد.
پالس اکسیمتر رومیزی و پرتابل: نوع دیگر دستگاه پالس اکسیمتر، نوع رومیزی و یا پرتابل آن می باشد. این دستگاه ها با برق و باتری کار میکنند و اندازه ای کمی بزرگتر از یک گوشی موبایل دارند. صفحه نمایش بزرگتر و حافظه داخلی و قابلیت تنظیم آن مواردی است که این دستگاه را از نوع انگشتی آن متمایز میکند. با وجود اینکه این دستگاه به عنوان رومیزی شناخته می شود اما قابلیت حمل آسان آن نیز نباید نادیده گرفته شود. پالس اکسی متر های پرتابل امکان اتصال انواع پروب را دارند و می توان از آن برای بزرگسالان، کودکان، نوزادان بهره برد. پروب های بزرگسال و کودکان معمولا به صورت انگشتی و سیلیکونی می باشد اما برای نوزادان به دلیل کوچک بودن جثه نوزاد، پروب های کمربندی برای اتصال به کف پای نوزاد استفاده می شود.
پالس اکسیمتر مانیتوری: پالس اکسی متر های مانیتوری دستگاه های بزرگی هستند که تنها قابلیت کار با برق را دارند. معمولا در بخش های مراقبت ویژه از آنها استفاده می شود. این دستگاه ها دارای صفحه نمایش بزرگ و قابلیت تنظیم می باشند. انواع پروب بزرگسال، اطفال و نوزاد را ساپورت میکنند. قابلیت حمل آسان ندارند و فقط در جایی مورد استفاده قرار میگیرند که امکان اتصال به برق داشته باشند.
با توجه به اینکه دستگاه های مانیتور علائم حیاتی، خود دارای ویژگی پالس اکسیمتری نیز هستند و اطلاعات کاملتری نیز ارائه میدهند، دستگاه های مانیتوری پالس اکسیمتر کمتر مورد استفاده قرار میگیرند.
اعداد روی پالس اکسیمتر نشان دهنده چیست؟
پالس اکسی متر بسته به نوع آن چند عدد نمایش میدهند که به بررسی مهم ترین آنها میپردازیم.
Spo2: عددی که در مقابل این حروف انگلیسی نوشته می شود میزان اکسیژن اشباع شده در خون را نمایش میدهد. یک فرد سالم عددی بین 94 تا 100 را دارد. اگر اکسیژن اشباع شده زیر 90 باشد می بایست از مکمل های اکسیژن مانند کپسول استفاده نمود و اگر پایینتر از 88 باشد فرد به سرعت باید به بخش مراقبت های ویژه انتقال پیدا کند.
Pr bpm: این المان ضربان قلب در دقیقه را مشخص میکند. میزان ضربان قلب در دقیقه با توجه به سن، فعالیت و ... مشخص می شود که از 40 تا 100 برای فرد سالم، نرمال و مناسب است. اما اگر از حد 130 فراتر رود می بایست به صورت اورژانسی به فرد رسیدگی شود.
Pi: pi یا پرفیوژن، نسبت جریان خون ضربانی به جریان خون غیر ضربانی را مشخص میکند. شاخص پرفیوژن نشان دهنده قدرت پالس در محلی است که پالس اکسیمتر وجود دارد. این شاخص از 0.02 تا 20 درصد را نشان میدهد که از ضعیف ترین حالت پالس تا قدرتمند ترین آن است.
برای خرید دستگاه پالس اکسیمتر می توانید با کارشناسان ما از طریق واتساپ یا شماره تلفن های ما در ارتباط باشید.